week 2 2024-1

Zondag 10 maart

Zo, week 2 alweer, wat gaat de tijd snel…

We hadden een prima nacht, en toen we wakker werden zaten we in zomertijd. Deze vakantie staat toch al in het teken van uurtjes eraf en erbij dus deze kan er ook wel bij!

We hoefden niet erg ver dus we deden rustig aan, over B-wegen. Het enige vervelende is dat de maximum snelheid 120 km is en dat vinden we echt te snel voor een camper op die kleine weggetjes. We werden dus vaak ingehaald.

Onderweg zagen we weer prachtige huizen, veel vee en ook een paar mooie paarden en longhorns

Tanken deden we pas in de buurt van Austin bij Buc-ee’s, een tankstation meer meer dan 100 pompen en ook vast wel zoveel ijsblokjeskoelkasten.  De benzineprijs was heel erg in orde

We gingen even naar binnen voor een kop koffie, let op dit is dus eigenlijk gewoon een benzinestation met winkel

Deze slideshow vereist JavaScript.

Als je binnenkomt dan lopen daar honderden mensen van alles te kopen. Denk niet dat het goedkoop is, een broodje met pulled pork was iets van 20 dollar, je kan het niet bedenken of ze hebben het wel! Het is voor de Amerikanen dus blijkbaar ook een uitje om hier heen te gaan. De parkeerplaats was afgeladen vol en binnen ook! Wij verlieten met 2 kopjes koffie de winkel. Ik ga geen 20 dollar + tax betalen voor 1 broodje.

Boodschappen deden we iets verderop, bij de H.E.B. Ook zo’n winkel waar je niet het einde van kan zien. Alles is zo groot en veel mogelijk!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vlakbij Austin reed ons ook nog even een Tesla Cybertruck voorbij.

En met al ons getreuzel waren we mooi op tijd om te mogen inchecken in het volgende State Park: Mc Kinney Falls SP:

McKinney Falls State Park ligt aan de samenvloeiing van Onion Creek en Williamson Creek.

Het park werd geopend op 15 april 1976 en is vernoemd naar Thomas F. McKinney, een zakenman, racepaardenkweker en rancher, die in het midden van de 19e eeuw op het land bezat en woonde. Het park maakt deel uit van de El Camino Real de Los Tejas National Historic Trail.

Tijdens de Krijt Periode (155 tot 66 miljoen jaar geleden) werd een groot deel van Texas bedekt door een ondiepe subtropische zee. Aquatische reptielen zwommen in de zee zoals blijkt uit een compleet skelet van een mosasaurus gevonden in de rotsen van Onion Creek, niet ver van het park. In het park zelf worden overblijfselen van uitgestorven zeedieren zoals Inoceramus en Exogyra bewaard in de kalksteen. De dinosaurussen stierven aan het eind van de krijt periode uit door een enorme meteorietinslag, die de hele wereld veranderde.

Een vulkaan, nu lang uitgestorven en “Piloot Knob” genoemd, spuwde puin in de omliggende zee. De stromen van zacht vulkanisch puin eroderen sneller dan de harde kalksteen. De verwijdering van de zachtere lagen en het onderbieden van de kalksteen door het water leidden ertoe dat de watervallen gedurende miljoenen jaren werden gevormd.

Er is bewijs dat er minstens 5000 jaar geleden jagers woonden in dit gebied. De stammen vonden water in de kreek en bescherming tussen de schuilplaatsen die werden gecreëerd door dezelfde machten die de watervallen vormden.

Mooi plekje weer, en een leuk parkje. We deden eerst de upper Falls

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bekeken het veld met Bluebonnets, de state flower van Texas

Deze slideshow vereist JavaScript.

En liepen toen naar de Lower Falls

Verder niet meer veel gedaan, gewoon een beetje gerelaxt.

Maandag 11 maart

Vanochtend niet te laat op want we hadden een lunchafspraak. We moesten daar 4 uur voor rijden en zaten aan de verkeerde kant van Austin dus dat verkeer moesten we ook nog trotseren. Tegen kwart voor 8 reden we van de camping af en wonder boven wonder viel het wel mee met de drukte. Het blijft wel indrukwekkend hoe de wegen lopen…

Onderweg weer leuke huisjes

Paarden, Longhorns, geiten…van alles tussen het struikgewas

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook kwamen we een heel konvooi tegen, allemaal auto’s met stokken voor de hoogte, allemaal de lampjes aan, politie erbij en dan denk je wat komt daar wel aan?…Het viel heel erg mee…

Vlak voor 12 uur reden we dan de oprit van Linda en Robert op, ze zien je van een afstand al aankomen.. Linda stond dus al in de deur op ons te wachten.

We hebben in een paar uur een paar jaar bijgekletst, heel gezellig. Hun dochter had vrij deze week dus die sloot ook gezellig aan. Linda had een heerlijke lunch gemaakt en we kregen een “rondleiding” bij de schapen. Dit zijn vlees schapen en ze hebben geen wol, maar haar. het wol wat er wel opzit valt er gewoon af, daar kan je niets mee. Sommige zijn echt met de fles grootgebracht. Ze worden bewaakt door guard dogs, die niet bij je komen maar wel even staan te ruiken of het allemaal wel goed komt. Een van de honden had net een nestje….of we een hondje meewilden…eh nee, dat kan helaas niet.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Na een paar uur moesten we verder, we kregen verse eieren mee, echt net gelegd, zo onder de kip vandaan gepakt en pecannoten van hun eigen bomen en een stuk overheerlijk vers gebakken cake, wat een verwennerij!

We hoefden niet zo ver, we slapen vannacht op de KOA in San Angelo. Direct maar even een wasje in de machine gegooid want op State Parks kan je niet wassen.

Toen ik nog een rondje liep om mijn dagelijkse stapjes te halen zag ik nog dat het veld voor de camping helemaal vol zat met blackbirds, en een lawaai dat ze hadden….

En we willen niemand jaloers maken, maar toen we op de camping aankwamen was het 24 Graden C!!! Heerlijk!

Dinsdag 12 maart

Vandaag stond er niet veel op de planning, gewoon 220 mijl rijden door een landschap die wat dor en onvruchtbaar is. Wel zit er veel in de grond…olie, gas en ook de moderne technieken zagen we, zonnepanelen, windmolens, enz.

De wegen waren vrij recht

Hier en daar een koe of een geit

Deze slideshow vereist JavaScript.

En een pauze in Fort Stockton, boodschappen doen en even lunchen

We kwamen iemand zijn toekomstige huis nog tegen (in 2 delen)

En zo kwamen we om iets na 2 uur aan in Marathon, waar we overnachten.

Voor de avond had ik iets leuks gereserveerd: een Dark Texas Skies Star Party. Om 8 uur was de start, even daarvoor waren de heren de telescopen al aan het klaarzetten

Deze slideshow vereist JavaScript.

We kregen heel veel uitleg en werden voortdurend uitgenodigd om door de telescopen te kijken, en ze zelf te bedienen. Het was een zeer vermakelijke avond. We zien hier altijd 3 sterren op een rij en vroegen waarom we die thuis nooit zien. Het blijkt de belt van Orion te zijn, die kunnen wij niet zien omdat die voor ons te laag aan de hemel staan. Ik heb na afloop 1 foto gemaakt van de hemel, een heel klein beetje bewogen want ik heb geen statief bij me…

 

We hebben de maan van dichtbij gezien, Jupiter, het sterrenstelsel van Orion, Andromeda, iets wat bijna uitgedoofd was, gaswolken met nieuwe sterren, en ga zo maar door, allemaal heel fascinerend.

Met een heleboel kennis rijker is deze dag voorbij!

 Woensdag 13 maart

Al met al was het wat aan de late kant geworden, maar vanochtend stonden we toch weer vroeg op. Niet te vroeg want het wordt pas tegen 07:45 uur licht en eerder gaan we niet rijden.

De rit ging naar:

We hebben dit park al eerder bezocht dus doen nu een rit erheen, rijden erdoor en nemen een ander weg terug. Een beetje info: Big Bend is een van de grootste, maar ook een van de minst bezochte Nationale Parken. Dat komt door de afgelegen ligging. El Paso, de dichtstbijzijnde stad van enige betekenis, ligt 300 mijl verderop.

De naam komt van de scherpe bocht in de Rio Grande, de rivier die over 190 kilometer de grens is tussen de USA en Mexico. Op drie plaatsen stroomt de rivier door spectaculaire nauwe kloven.

Het park is een onderdeel van de Chihuahuan Desert. Deze woestijn bevat erg mooie vegetatie en een grote variatie in dierenleven. Daardoor is het park door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Biosfeer Reservaat.

Eigenlijk moet je hier in de zomer niet komen, veel is dan ook gesloten want het is veel te warm. Nu is dus een mooie tijd, en dat zie je dan ook aan de drukte.

We stopten even bij het Visitorcentrum bij Panther Junction, we liepen ook even een snel rondje door een soort van Cactus tuin, mooie uitzichten!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Schisos Mountains sloegen we over want dat kan niet met de camper, de overlook over de Rio Grande is een heel eind naar achteren en die hebben we al eens gezien. En als het zo druk is weet je nooit of je de camper wel kan parkeren…

We reden dus gewoon het park weer uit waar een file stond om er in te komen

Alleen al het rijden hier is geen straf, er is steeds wel iets te zien. We zagen zelfs een dino!!!

En bij een stop kwam er een mooi vogeltje in de boom zitten: een vermillion flycatcher

Onderweg mochten we ook nog even door de controle. Waar kom je vandaan? Waar ga je heen, ben je US Citizen, nee?  Op een Esta? Wanneer ga je weer weg? Waar slaap je vanavond…… Alleen jullie 2 in de motorhome?  En ondertussen liep er een andere meneer met een leuk hondje om de camper heen….We mochten door zonder dat er in de camper werd gekeken, we zien er blijkbaar betrouwbaar uit…

De lunch deden we tijdens een stop in Fort Davis, bij een Foodtruck. Heerlijke Quesadilla’s met een perfect sausje!

Daarna was het een klein stukje de bergen in, we staan op Davis Mountains SP, een prachtig plekje

En we hebben buren, ik wist niet dat Cruise America caravans verhuurde, maar hier is het bewijs….Ook deze zijn met hond, haha..

Donderdag 14 maart

Na een zeer stille nacht vertrokken we maar weer, een “reisdag”. Texas is groot, en niet elke weg is interessant, deze weg is zelfs “boring” na een tijdje. Gelukkig was er vandaag genoeg te kijken.

Pronghorns in groepen

Op de weg van Marfa naar van Horn (Highway 90) staan grote  vrijstaande Murals van James Dean, Elizabeth Taylor en andere iconen uit de film Giant (1950). De borden staan op de filmlocatie.

Ook reden we langs de tethered Aerostat Radar System, een van de zes surveillance ballonnen langs de grens. Meestal zien we hem in de lucht, vandaag dus op de grond, vrij dagje ofzo.

En ik wilde nog even een tasje kopen, maar helaas, Prada was weer dicht!

Verder viel ons op dat vooral de laatste 2 dagen veel vervallen huisjes langs de kant van de weg stonden. Ook staan er erg veel Farms te koop. Nou is het ook geweldig droog en dor in het stuk waar we reden.

Vlakbij van Horn staan enorme plantages met Pecan bomen

En toen reden we de i-10 op. Op de Interstate is eigenlijk nooit iets leuks te zien, dat is gewoon doorrijden…Wel kregen we weer een uur kado, vandaag duurt dus weer 25 uur…

En toen door El Paso, je rijdt eerst een stuk langs de grens en ziet werkelijk overal de Wall. Best raar als je ziet hoe armoedig de overkant er uit ziet!

Deze slideshow vereist JavaScript.

De wegen in El Paso zijn een beetje slecht, dus alles rammelde wat. De messen en vorken waren wel heel goed hoorbaar….oeps, laatje niet goed dichtgedrukt. Dus toen Albert even stil stond uit de stoel gesprongen en dicht gedrukt.

En toen reden we de volgende staat in:

De bestemming was Las Cruces, dus daar even naar de Walmart, boodschappen gehaald en toen naar de KOA. Deze KOA heeft een erg mooi uitzicht, en is erg goed onderhouden, echt een pareltje!

We hebben geluk dat we gereserveerd hadden, de camping is vol!

Vrijdag 15 maart

Na wederom een goed nachtrust, jaja, het wordt saai…deden we het gebruikelijke ritueel: opstaan, kopje koffie, broodje, inpakken en maar weer aan de rit.

Eerst nog even de tanks geleegd want die waren zo goed als vol. We hebben een tijdje gewacht met water aansluiten maar de grijze en zwarte watertanks konden we wel gewoon vanaf het begin gebruiken, die waren dus nu aan legen toe. We wilden gisteren ook al water op de camper zetten maar dat ging even fout omdat de meegeleverde slang lekte aan beide kanten. We hebben dus een goede slang gekocht en nu ook gewoon water in de camper. De verswatertank hebben we nog niet gevuld, we douchen wel op de campings. Pas als het echt moet dan vullen we wel. Warm water voor de afwas krijgen we door even een keteltje water te koken, gaat prima!

De reis van vandaag was maar een klein stukje, nog geen 100 mijl. We vertrokken echter wel gewoon want er is zeer veel wind voorspeld en het stuk wat we moeten rijden heeft nogal eens last van dust storms en dan is het zicht slecht. In de middag zou het nog harder gaan waaien dus dan maar vroeg aankomen. Het zicht was inderdaad minder dan normaal…

We reden weer langs enorm veel reclameborden om dan te ontdekken dat al die borden voor een heel klein winkeltje zijn met een heleboel nepgevels ernaast.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook mochten we weer door een border controle

En op het laatste stukje voor het park rolden de droge bosjes de weg over

Deze slideshow vereist JavaScript.

En daar was dan onze eindbestemming: City of Rocks. Een verzameling rotsen in een bijna vlak landschap. Een heel mooi parkje waar je heerlijk tussen de stenen door kan lopen. Ooit zag ik hier mijn eerste diamondback ratelslang, en ik hoopte vandaag ook een beetje op een slang. Helaas waait het heel hard en daar houden ze niet van, de kans is dus nihil! Ook verder weinig beestjes, ja, een turkey vulture, maar die zie je werkelijk altijd en overal.

Onze plek was nog niet vrij maar we mochten gewoon naar binnen en wat wandelen, dat hebben we dus gedaan. Tegen half 2 was de plek wel vrij en konden we onze camper neerzetten. We hebben voor de auto wat in de zon gezeten tot het te koud werd omdat het te hard waaide.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De vogels hier zijn best slim en bouwen hun nesten gewoon mooi beschut.

Deze slideshow vereist JavaScript.

En van sommige stenen vraag je je af hoe ze blijven staan, de linkersteen zit werkelijk helemaal los!

Helaas hebben we maar 1 tv zender en het internet is ook zeer beroerd. Dus dit verhaal ga ik morgen onderweg wel uploaden. We hebben zowel een Mifi met data als een Amerikaans nummer met data dus 1 van de 2 doet het meestal wel.

Zaterdag 16 maart

Vannacht was het koud, en we hebben regen en hagel gehad. gelukkig stond binnen het kacheltje aan dus wij hadden nergens last van. Niet iedereen op de camping heeft lekker geslapen, er was een stel met een daktent die volgens Albert de tent niet eens hebben opgezet, die arme mensen hebben dus de hele avond en nacht zittend in de auto geslapen.

Na het ontbijt vertrokken we maar weer voor weer meer dan 200 mijl op de Interstate.

Gisteren waren hier stukken waar het zicht zeer slecht was, het heeft gestormd. Overal zie je bosjes tegen de vangrails liggen.

 

Als je ook de vlaktes ziet, dan snap je wel dat als het daar gaat stormen, het 1 grote zandstorm wordt.

En toen reden we de volgende staat in: Arizona. Als kado was het weer een uur vroeger, jippie!! Dit is wel onze laatste tijdwisseling van deze vakantie. Vanaf nu blijft het hetzelfde.

We reden Tucson in, en zochten even naar de Boneyard, de plek waar vliegtuigen worden bewaard en gesloopt. Jaren geleden waren we nog zo gelukkig om een tour over het terrein te mogen doen, Tegenwoordig mag dat niet meer, de US Air Force heeft hier namelijk meer dan 4000 vliegtuigen opgeslagen staan, dus veiligheidsregeltjes…

Wel viel op dat er inmiddels allemaal huizen voor gebouwd worden, een paar jaar geleden was dit gewoon leeg en had je beste wel goed zicht.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Even boodschappen gehaald en toen naar de camping, we hadden graag naar Catalina SP gewild, maar deze was in oktober al volgeboekt. Dus nu hebben we een camping die tegen het Saguaro NP aanligt, morgen gaan we mooi wandelen.

Ik heb al wel even een klein stukje verkend en zag een mooie Gilaspecht die waarschijnlijk al een nestje heeft in een Saguaro.

Verder hadden we water op de camper gezet en blijken we ergens een lek te hebben, er lag water in de wc en in de kamer maar we kunnen niet ontdekken waar het vandaan komt, waarschijnlijk onder het bed maar daar kunnen we niet bij. We gaan dus  mooi verder zonder water op de kranen, de vuilwatertanks kunnen we wel gebruiken, dat is het belangrijkste.

Tijdens zonsondergang zou de berg mooi rood kleuren maar helaas gingen er net wolken voor de zon, dus geen mooie rode kleur, morgen een nieuwe kans want we hebben een rustdag!

 

 

9 gedachten over “week 2 2024-1”

  1. heerlijke dagen en bijgekletst en…verse eieren en…24 graden.

    Ga door met genieten, liefs van Alida en Jan.

  2. NM, city of rocks, top. ojé water in de WC, de handy man is gelukkig aan boord, AZ eindelijk de cactussen, prachtig, ga door met genieten, liefs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.